17.02.16

INTERVJU MED NOVISCHERIET

Våra novischtjänstemän Mirja Björning och Linnea Abrahamsson under sitt tal på novischernas finsittning
Mirja och Linnea på hälsningsgillet med några av sina faddrar

Vad gör en novischtjänsteman?

Mirja: En novischtjänsteman har främst hand om den första perioden på terminen, under inskrivningen. En stor del av vårt arbete är också att ta ut faddrar som ska vara med och ta hand om novischerna under den här perioden. Faddrarna tas ut redan terminen innan. Novischperioden består av tre större evenemang. En novischpub, en finsittning och sen även en uppdrags-dag.

Linnea: Tillsammans med våra faddrar ställer vi även ut på SAF-mässan (internationella mässan för utbytesstudenter) och på hälsningsgillet där Malmös tillsammans med alla andra nationer ställer ut på AF-borgen. Sen medverkar även novischeriet under International Day där utbytesstudenter får vara med på lite olika aktiviteter samtidigt de går nationsvandring.

Vad tycker ni är svårast med ert uppdrag?

Mirja: Jag tycker det kan vara svårt att vara en ledare. Vi ska till exempel koordinera 150 stycken novischer innan finsittningen samtidigt som vi ska se till att rätt information når ut till alla novischer samt deras faddrar.

Linnea: Det är också svårt att hitta alla studenter som är nya i Lund, vi har jobbat väldigt mycket med att försöka nå ut till ännu fler novischer den här terminen. Många vet inte vad en nation är eller hur många nationer det finns. Inte heller vad som är skillnaden mellan en nation och kår.

Hur vill ni att en ny i Lund ska uppleva Malmö Nation?

Linnea: Som välkommande, vi försöker förmedla vår härliga gemenskap. Vi brukar uppmana våra novischer att gå med i en nation och att engagera sig eftersom vi tycker det är det bästa sättet att kick-starta sin studenttid i Lund. Du får mer eller mindre allt i ett. Till exempel om du engagerar dig i ett casa-lag lär du känna 25 stycken nya personer på en kväll, så ditt kontaktnät i Lund blir väldigt snabbt större.

Ni nämner här Casalag, om man är ny på Malmö Nation och vill engagera sig, hur går man tillväga då?

Mirja: Först får man fråga sig själv vad det är för typ av utskott man vill engagera sig i. Vi har väl mer eller mindre tre kategorier. Till exempel fest, typ som vår nattklubb Casanova eller Upper East. Sen har vi även kultur och media-utskott, här tillhör novischeriet, men sen även Foto, IT och Natu. Sen har vi ju även alla våra matutskott, som lunch, Mangos osv.

Linnea: Sen får man ju inte glömma att den här typen av ideellt engagemang är ju inte bara lärorikt utan ser ju även bra ut på CVet. Utöver de utskotten som Mirja nämnde finns det även lite olika musikutskott, till exempel kören. All den här informationen finns ju även på vår hemsida där man kan göra en intresseanmälan till alla utskott. Då tar respektive tjänstemän emot anmälningarna och kommer i sin tur kontakta er.

http://www.malmonation.com/utskott/engagemang

Om ni hade kunnat ge er själva ett tips när ni var novischer vad hade ni sagt då? 

 Mirja: Ta det lite lugnt. Man fick ju panik för allt, asså allting blev så stort i början. Alla beslut man tar tror man är livsavgörande och så är det ju verkligen inte. Så ta det lite lugnt och testa på lite olika nationer, testa hur det är att engagera sig i er kår. Jag testade lite uppe på M-sektionen på LTH där jag pluggar vilket jag absolut inte ångrar men jag valde till slut Malmös, vilket delvis berodde på att min syster var med här.

Linnea: Det är inte bara det att du träffar så otroligt många nya människor när du engagerar dig utan du får även en inblick i hur det fungerar här i Lund. Jag engagerade mig under min första tid både i nationen men även uppe vid EC, jag läser ju ekonomi. Så prova på allt så kan du sen se vad som du tycker är roligast och vart du kan utvecklas mest.

Mirja: Och kom ihåg att du inte måste göra det som alla andra kompisar gör! Tiden i Lund går väldigt fort och du har egentligen inte råd att göra något som du inte tycker är kul.